Tomato flu - Is it caused by Eating Tomatoes?
Health | Posted by Dr. Ritambhara Lohan | 03-09-2022 | Comments
Tomato Flu Virus
Health authorities have raised concerns over the rise in cases of tomato flu or tomato fever among children in India. It is usually seen among children of less than 5years of age. Seen the exaggerated outbreak of tomato flu in few states of India, Union health ministry has issued an advisory to all states to take appropriate measures to prevent the spread of this virus.
This virus is sought to be a variant of another disease which recently had its peak, i.e Hand foot and mouth disease. This Hand foot and mouth disease affects children of 10 yrs age and sometimes adults also.
According to one report, more than 100 cases have been recorded so far in India of tomato fever in less than 3 months. Seeing the highly contagious nature of virus, all health authorities are ready to take measure to stops its spread. Although this virus in non-life-threatening, but still precautionary measures should be taken to avoid its spread to elderly or those who are already suffering from pre-existing disease.
This virus spreads through droplet infection, close contact with patient, touching infected surface or sharing infected things like handkerchief, tiffins, etc. it is myth that it is caused by eating excess tomatoes or having tomatoes in salad or meals.
Tomato is name given to it because the blisters develop over skin are of bigger size that of tomato and are reddish in color. Medical field experts are against using such terms which misguide the people. So tomato fever is misleading term for a viral disease which is just like other viral disease like HFMD. It usually affects children of less than 10years of age. It is caused by Coxsackievirus A16 which belong to Enterovirus family. Similarly HFMD is caused by Coxsackie A16, EV A71, Coxsackie A6, Coxsackie B and Echo viruses. The tomato fever was first identified in Kollam district of Kerala, India, on 6th of may 2022, but similar cases have been reported in past in 2007 according to one journal Immunity, Inflammation and Diseases.
The classical symptoms are just like HFMD which are fever, skin rash and mouth sores. Similar presentation is somewhat seen in chickungunya patients. So some experts consider it to be post sequel of chickungungya or it could be variant of HFMD. Some patients could experience nausea, vomiting, diarrhea, dehydration, swelling of joints, bodyache etc. Though the symptoms are similar to other diseases like SARS-CoV2,monkey pox , dengue or chickungunya, but it not the same causative agent. Management: this is self limiting disease in which symptoms lasts for 7-10days after which children are good to play and do everything. During illness, children could be given paracetamol as per body weight if there is fever. For skin rash, simple calamine lotion could be applied twiceaday and if there itching, cetrizine could be taken. Children should be kept well hydrated. Advise for isolation of infected children: it is advised to isolate the infected children for five to seven days from the onset of any symptom to prevent the further spread of infection.
स्वास्थ्य अधिकारियों ने भारत में बच्चों में टमाटर फ्लू या टमाटर बुखार के मामलों में वृद्धि पर चिंता जताई है। यह आमतौर पर 5 साल से कम उम्र के बच्चों में देखा जाता है। भारत के कुछ राज्यों में टमाटर फ्लू के अतिरंजित प्रकोप को देखते हुए, केंद्रीय स्वास्थ्य मंत्रालय ने सभी राज्यों को इस वायरस के प्रसार को रोकने के लिए उचित उपाय करने के लिए एक सलाह जारी की है।
इस वायरस को एक अन्य बीमारी का एक प्रकार माना जाता है, जिसका हाल ही में चरम पर था, यानी हाथ पैर और मुंह की बीमारी। हाथ पैर और मुंह की यह बीमारी 10 साल के बच्चों और कभी-कभी वयस्कों को भी प्रभावित करती है।
एक रिपोर्ट के अनुसार, भारत में 3 महीने से भी कम समय में टमाटर बुखार के अब तक 100 से अधिक मामले दर्ज किए गए हैं। वायरस की अत्यधिक संक्रामक प्रकृति को देखते हुए, सभी स्वास्थ्य अधिकारी इसके प्रसार को रोकने के लिए उपाय करने के लिए तैयार हैं। हालांकि यह वायरस गैर-जीवन के लिए खतरा है, लेकिन फिर भी बुजुर्गों या पहले से मौजूद बीमारी से पीड़ित लोगों में इसके प्रसार से बचने के लिए एहतियाती उपाय किए जाने चाहिए।
यह वायरस छोटी बूंद के संक्रमण, रोगी के निकट संपर्क, संक्रमित सतह को छूने या रूमाल, टिफिन आदि जैसी संक्रमित चीजों को साझा करने से फैलता है। यह मिथक है कि यह अधिक टमाटर खाने या सलाद या भोजन में टमाटर खाने से होता है।
टमाटर को इसका नाम इसलिए दिया गया है क्योंकि त्वचा पर विकसित होने वाले छाले टमाटर के आकार से बड़े होते हैं और लाल रंग के होते हैं। चिकित्सा क्षेत्र के विशेषज्ञ ऐसे शब्दों के प्रयोग के खिलाफ हैं जो लोगों को गुमराह करते हैं। तो टमाटर बुखार एक वायरल बीमारी के लिए भ्रामक शब्द है जो एचएफएमडी जैसी अन्य वायरल बीमारी की तरह है।
यह आमतौर पर 10 साल से कम उम्र के बच्चों को प्रभावित करता है। यह Coxsackievirus A16 के कारण होता है जो एंटरोवायरस परिवार से संबंधित है। इसी तरह HFMD Coxsackie A16, EV A71, Coxsackie A6, Coxsackie B और Echo वायरस के कारण होता है। टमाटर बुखार की पहचान सबसे पहले 6 मई 2022 को भारत के केरल के कोल्लम जिले में हुई थी, लेकिन 2007 में इसी तरह के मामले एक जर्नल इम्युनिटी, इंफ्लेमेशन एंड डिजीज के अनुसार सामने आए हैं।
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